BEJDSNING OG GLASBLÆSNING

Rustfrit stål består af jern, der er tilsat legeringsmetaller. De hyppigst forekommende er:

  • Krom
  • Nikkel
  • Molybdæn
  • Titanium

Legeringsmetallerne reagerer kemisk med luftens ilt, hvorved der dannes et tyndt lag, som beskytter jernet mod korrosion.

Når rustfrit stål bearbejdes, gennembrydes det beskyttende overfladelag, dette ses som mørke anløbninger omkring svejsesømme, skærekanter og fastbrændt slibestøv.

Bejdseprocessen skal fjerne skadelige anløbninger – både oxiderne og det underliggende afkromede lag, herefter kan det beskyttende lag gendannes.

Bejdsningen kan foretages enten som dyppebejdsning eller som spraybejdsning.

OM GLASBLÆSNING

Glasblæsning minder meget om den nok mere kendte overfladebehandling sandblæsning. Der er dog stor forskel på glasblæsning og sandblæsning, både i forhold til det materiale, der anvendes, og i forhold til, hvor det anvendes.
Ved sandblæsning anvendes der sandkorn som er skarpkantede, hvorimod der ved glasblæsning anvendes kugleformede glasperler uden skarpe kanter. Glasperler virker ikke slibende på overfladematerialet, men nøjes med at fjerne urenheder, så overfladen bliver ensartet med en pæn mat finish.

Vi anvender glas perler med diameter fra 150-250 µm (my meter – 1000 dele millimeter), Ved glasblæsning af rustfri B2 plader opnås typisk en overfladeruhed Ra på ca. 45 μm. Glasblæste overflader er pga. overfladeruhe-den ikke egnede til fødevarekontakt.

GLASBLÆSNING

Overfladebehandling med glas
Helge Bruhn A/S har et af branchens mest moderne glasblæseanlæg til glasblæsning af rustfrit stål og aluminium. Anlægget er samtidig blandt de største og mest effektive, hvilket gør, at vi også kan håndtere helt store emner på op til (BxHxL) 2,4 x 2,4 x 6m.

Glasblæseanlægget bruges både til at efterbearbejde virksomhedens egne forarbejdede emner og til direkte underleverandørarbejde.

Helge Bruhn A/S er en af branchens foretrukne leverandører af glasblæsning blandt andet på grund af virksomhedens store erfaring med specialopgaver i rustfrit stål og overfladebehandling af emnerne. Mange oplever problemer med bl.a. skævheder i deres produkter efter glasblæs-ning fordi der f.eks. har været anvendt et forkert arbejdstryk på anlægget under glasblæsning-en.